top of page
Roberto e Lucia tini.webp

Podere Casaccia / Sine Felle

Roberto Moretti & Lucia Mori

Sine Felle stod skrivet på väggen bredvid ett emblem i källaren på gården som Roberto köpte i slutet av 90 talet. Efter att ha studerat betydelsen av den latinska frasen med sin typiska noggrannhet kom han fram till att den använts först på 100 talet efter kristus av läkaren Cornelio Celso och betyder “utan bitterhet”. Bitterheten, både den fysiska och mentala ansågs på den tiden komma från galla eller “Felle”.
Dom tyckte att det även passade väl in som beskrivning av vinerna de ville göra och gården de ville sköta. Utan bitterhet, både bokstavligen och icke. 


Läkare själv i grunden drogs Roberto in i vinmakning och jordbruk på 90 talet efter att ha blivit illuminerad om biodynamik av bland andra Rudolf Steiners filosofier. 25 år senare är gården ett levande exempel på kraften av biodiversitet. 

Ett stenkast från Dantes Firenze odlas här 12 hektar av vilka cirka 6 dedikeras till druvor från stockar som är upp till 60 år gamla. Resten tillägnas olivträd men även skog för att bibehålla en levande flora och fauna.

Druvorna som odlas hos Podere Casaccia är alla originella kloner från gamla vingårdar i Chianti, Sangiovese i spetsen givetvis men även andra druvor som historiskt sett blandades med Sangiovese i Chianti. Fogliatonda, Pugnitello, Malvasia Nera, Canaiolo och Malvasia bianca.

Sorter som sorteras bort med tiden och givit plats åt mer lättarbetade druvor med bättre skördeuttag. 


Alla druvorna flaskas för sig för att ge unika uttryck av välkänt område de allra flesta av oss bara skrapar ytan på men samsas också i deras Sangiovese dominerade Chiantiblends.

Chianti DOCG pryder däremot bara en av deras etiketter idag efter åratal av stångandes med konsortiet som styr över stadgarna och bestämmer hur chianti ska smaka. 

Med tiden lessnade Roberto och Lucia på att behöva försvara och förklara sig varje år när vinerna ifrågasattes av flaskningsindustrins tillsatta experter. Det här är de klassiska viner från Chianti (som sopar golvet med de flesta) vare sig de pryds av bokstäverna DOCG eller inte.

bottom of page