top of page
d5c95e86-5c11-4631-977c-ea0fa70f656c_edited.jpg

Oddo vini

Fabrizio Di Pasquale & Vito Oddo

På västra Sicilien, närmare bestämt i Trapani nära Marsala hittar vi Fabrizio Di Pasquales vingård. På en liten hektar planterad av sin farfar odlas druvan Catarratto. Catarratto har tack vare DNA forskning visat sig vara farsa till både Grillo och Garganega och trots att den tyvärr ofta skrotats för att plantera internationella varieteter står den fortfarande för en imponerande 30% av Siciliens vinproduktion och uppskattas för sin struktur, syra, distinkta arom och bemärkningsvärda lagringspotential.

Fabrizio har tagit vinmakning på största allvar sedan år 2018 då han flyttat hem till sitt Sicilien efter flera års arbete som sommelier i London och återförenats med sin barndomsvän, vinmakaren Vito Oddo. Tillsammans har de realiserat Fabrizios enologiska dröm och resultatet är l’Ambrato, hyllningen till sina förfäder vars vin och själ finns med i varje flaska tack vare de pipas de lämnat efter sig. 

När vi smakade vinet första gången på en liten restaurang i Marsala fann vi oss sittande tysta med ett leende på läppar, direkt från färgen och näsan förstod vi att det här var något alldeles extra och det blev vinet som cementerade vår tro att några av världens bästa vita viner görs på västra Sicilien. Det fanns nötiga toner av sherry, frisk gul frukt, blommor och även kryddig vanilj. En viss oljighet i texturen backar upp syran och finalen känns oändlig.

Trots att vinet är gjort på Catarratto plockar Fabrizio även upp typiska aromer från Zibibbo och Inzolia och tror att de fått hänga med ner i tunnan vissa årgångar, kanske decennier sedan. 


Tunnan Fabrizio och Vito använder sig är inte vilken som helst utan Vitos farfars gamla Pipas, de stora portugisiska tunnorna typiska för marsala som varje år töms och fylls på med nytt vin. Systemet kallas perpetuo eller evig på italienska och vinerna som lagras i tunnorna har ofta hundratals år gamla ”madri” eller mödrar med i blandningen. Pipas går i arv i familjen och det är sonens ansvar att se till att de fylls på, den i Vitos familj är inne på fjärde generationen.

bottom of page