top of page
foto_matrone_degustazione_800x533.jpg

Cantine Matrone

Andrea Matrone

Som så ofta är fallet hos Italiens idag mest spännande producenter finns en lång familjehistoria av vinmakning med en ung och hungrig vinmakare i spetsen. 

I detta fall är det den unga vinmakaren som tagit sig an familjens gamla gårdar Andrea Matrone.


Familjen Matrone har levt och odlat på den mäktiga vulkanen Vesuvius sluttningar sedan tidigt 1700 tal och finns omskrivna som vinmakare sedan lika långt tillbaka, vägen som leder till vingården heter till och med Matrones väg. 


Andrea odlar 2,5 hektar vingård på sydvästra Vesuvio. Här odlar han urtypiska druvor som den vita Caprettone (som fått sitt namn då den odlas med utsikt över Capri) och röda druvorna Piedirosso och Cascaveglia. 

Hans viner har länge tillhört DOC Lacryma Christi di Vesuvio eller ”Jesus tårar från Vesuvio” som den så dramatiskt kallas men sedan årgång 2020 har han valt att lämna DOCn för att kunna göra sitt vin hur han vill och inte strypas av vinbyråkratins strama snaror som har åsikter om allt från färg till PH värde. 

Sista droppen var när han inte fick använda sig utav mindre kända druvor som har sitt ursprung på Vesuvio medans hans grannar tilläts använda sig av både Cabernet och Sauvignon blanc i sina Lacryma Christi.


Förutom att vara en talangfull vinmakare och enolog är Andrea bluessångare och en själfull konstnär som målar psykedeliska tavlor ofta med sin omgivning och Vesuvio som motiv. 

En eftermiddag spenderad här brukar förutom kopiösa mängder vin och mozzarella inkludera en tour genom vinkällaren som också fyller sin roll som konstgalleri och avslutas på terrassen med utsikt över Napolis otroligt vackra bukt och öar. 

Där korkar vi en flaska av hans vita från 2010 att meditera över medans Andrea spelar napolitanska bluesklassiker för att ackompanjera solnedgången. 


Andreas viner är fyllda av personlighet och unik vulkanisk karaktär. Till skillnad från Etnas strama eleganta viner ger Vesuvio ett mer rökigt, rustikt och sulfuriskt resultat. Det vita vinet upplevs som smörigt, kryddigt och med tydlig vaniljkaraktär trots sin lagring på ståltank. Det röda är rökigt med pigga bär och värme från solen och jorden. 


Vi är oerhört stolta att få ta med Andreas hårda arbete och familjens långa historia till Sverige. Vi är säkra på att ni kommer smaka värmen och magin från Vesuvio.

bottom of page