top of page
339614766_130254619918094_6770688065193014813_n.jpg

Santa Maria La Nave

Sonia Spadaro

Historien på Monte Ilice börjar med ett löfte. Ett löfte mellan en generation och den nästa, ett löfte mellan Don Alfio och Sonia Spadaro. Det som lovades var att Sonia skulle ta hand om Don Alfios älskade vingård med samma passion, kärlek och biodynamiska principer som han själv skött gården med i över 50 år.

Platsen som löftet gälldeär Monte Ilice på Etnas sydöstra sluttningar där Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio planterats enligt den traditionella Alberello metoden, vanlig på Etnas äldre vingårdar.

Här är många av rankorna över 200 år gamla och har växt sig högre än Don Alfio själv (en typiskt kompakt siciliansk man). De har överlevt både vinlusen och industrialiseringen tack vare vulkanens anmärkningsvärda resistens mot dessa hot. 


Med tiden har Sonia även köpt en hektar med Grecanico Dorato, den lilla gården är en av Europas högst belägna på 1100 meter över havet som man blottar i horisonten. Här är det för kallt för att odla de typiska vita druvorna Carricante och Catarratto men den sent mognande Grecanico stortrivs. Den är nära besläktad med en annan berömd vulkandruva fast från norra Italien, nämligen Garganega. 


Sonia har tydliga ideer vad gäller vin och vinmakning, med sommelierutbildning under bältet och löftet till Don Alfio intakt. Rankorna beskärs endast under fallande måne, annars gråter rankorna sägs det på Etna. Frukten plockas för hand i små partier från rankorna som ger extremt låga men desto mer koncentrerade skördeuttag.

I källaren sköts allt så naturligt som möjligt. Här handlar det om att låta dessa perfekta vinmarker tala för sig själva. Låta druvorna sjunga i glaset utan några som helst tillsatser. 
Här handlar det om att låta Etnas rökighet, sälta och mineralitet få berätta historien av vulkanen och rankorna som är bra mycket äldre än någon levande vindrickare.

bottom of page