SECTION-1-2_edited.png

Feudo Cavaliere

Famiglia Platania

På vulkanen Etnas sydöstra sluttningar hittar vi Feudo Cavalieres vingårdar planterade på 1880 talet av familjen Platania som även idag sköter gården.

Den södra sidan av Etna är den minst odlade och vildaste sluttningen. Vandrades i ek och kastanjeskogarna som beklär sluttningen kan man stöta på allt från örnar och falkar till den mystiska vildkatten från Etna som kallar vulkanen sitt hem.
Feudos vingårdar finner vi på 900-1000 meters höjd över havet vilket bidrar till ett svalt klimat med kalla nätter och vintrar men rikligt med sol tack vare den sydliga expositionen vilket ger stor framgång med de röda vinerna på Nerello Mascalese som kan ha svårt att nå full mognad på den nordliga backen. 

En del utav rankorna som växer på den svarta, vulkaniska jordmånen, rik på mineraler, är överlevare från Phylloxeran som utrotade de flesta vingårdar runt sekelskiftet. Därmed hittar vi rankor av Nerello Mascalese och Carricante så gamla som 120 år.

För att ge värde till denna otroliga historia som familjen tillhör och lever görs det mesta på gården på gammalt vis. Druvorna plockas för hand, ofta runt slutet av oktober och sorteras noga innan de pressas i en antik press och lagras antingen på ståltank, i de vita vinernas fall eller på franska ekfat i de rödas. 

Resultatet är eleganta viner med starkt ursprung som släpps på. marknanden med ålder. Solmogna och aromatiska men svala tack vare höjden och de kalla nätterna den bär med sig. 


Vi är otroligt stolta att få jobba med Feudo Cavaliere. Skål för Etna och vilda katter!