top of page
122433925_10157849219838250_468178909948

Il Cancelliere

Famiglia Romano

I hjärtat av Montemarano, toppläget för tillverkning av Taurasi DOCG hittar vi familjen bakom Il Cancelliere. På en gård byggd av Enricos farfar på 1800-talet odlar man 7 hektar av enbart Aglianico som buteljeras under en rad olika etiketter beroende på lagringstid och vingårdsläge. Fast att man har gjort vin här för grannskapet så länge man kan minnas började man buteljera de högt uppskattade vinerna först 2005 efter att han konfronterat sig ihop med Antonio de Gruttola från Cantina Giardino dit man tidigare sålde druvor. 

Under Antonios trygga vingar vågade man sig på att flaska det redan ekologiskt odlade vinet helt utan sulfiter eller andra tillsatser. Använda, stora ekfat införskaffades för de långa lagringarna som Taurasi kräver för att mjuka upp de sträva tanninerna Aglianico besitter. Resultatet har talat för sig självt och sedan dess har man inte tittat tillbaka. 

En av dom sakerna vi uppskattar mest med Irpinia området och Cancelliere mer specifikt är just samarbetet vinmakarna har sinsemellan. Något de också poängterar själva som den största anledning till att ha kunnat lyfta vinerna till de där idag.

 Il Cancelliere, förutom att arbeta nära med Cantina Giardino är också med i mikrokooperativet VITI som består av fyra välskötta och naturliga bönder men som väljer att arbeta med klassiska stilar. De utbyter tips och smakar allt de andra gör för att tillsammans kontinuerligt öka kvaliteten och därmed värdet på vinerna de gör. 


När vi besökte i höstas välkomnades vi av hela familjen från farfar som gett namn till gården via sitt smeknamn Il Cancelliere, till barn och barnbarn. VITI gänget var också där. Att samlas alla runt bordet och dricka vinet från gården är vardag för våra vänner i Montemarano men magiskt för oss. 

Nyfikna och hungriga gick vi in i köket där maten än idag tillagas över elden från olivträd. Idag stod Gnochetti med ragu på menyn. Tunna stekar av grisnacke från den egna grisen grillades också såväl som skivor av Coppa från samma djur. Taurasi flödade fritt från stora karaffer och sköljde med stil ner den rökiga ,feta grisnacken.

 Vi är både lyckliga och stolta att äntligen kunna ta med denna upplevelse hem till er med Cancellieres pampiga, köttiga och sjukt seriösa viner. 

bottom of page