top of page
IMG_7195.jpg

Cantina Giardino

Antonio & Daniela De Gruttola

Vi är i Alto Irpinia hemma hos Antonio och Daniella De Gruttola, de berömda vinmakarna bakom de numera kultförklarade Cantina Giardino. Sen vi begav oss från Napoli har vi behövt sätta på oss ylletröjorna på nytt. Här uppe i bergen, nästan 700 meter över havet är det vad som känns som fem grader kallare än det vi är vana vid i soliga Campania. Här görs många av södra Italiens bästa och kändaste viner med Taurasi på Aglianico i spetsen. Det svala, soldränkta klimatet och jordmånen med vulkaniskt ursprung är perfekt för vin och här finns tusenårig tradition av vinmakning, ofta lagrade på de lokala kastanje- och akaciafaten.
Hos Cantina Giardino odlas druvorna biodynamiskt, sköts om för hand och får sedan jäsa naturligt utan tillsatta ämnen. Terroiren får tala för sig själv, och oj vad den hörs. Antonio och Daniela odlar lokala och antika druvsorter som Coda di Volpe, Greco, Fiano, Falanghina, Aglianico och Piedirosso. Här i Irpinia så känner alla vinmakare varandra och det är vanligt förekommande att man delar med sig, köper och byter druvor till specifika viner med andra bönder som delar samma filosofi. Detta ger Cantina Giardino ännu större möjligheter att göra verklighet av sina ideér och drömmar. Att producera södra Italiens kanske mest spännande viner?
Vi hinner knappt in genom dörren innan vi har ett glas Coda di Volpe i handen hällt från en 3 liters flaska som står på bordet i det svala rummet. Det är lördag idag och tydligen öppnades den i måndags tillsammans med ett antal andra viner som står på bänken bredvid bordet. Trots tiden sen öppningen är det fantastiskt gott och levande. Till lunch bjuds det på pasta från det antika grynet farro med bittra, smakrika gröna broccoliskott allting i ett mindre bad av lokal olivolja. Vi fortsätter dricka från magnumflaskorna och förbryllas gång på gång av livet och intensiteten i vinet. Efter lunch går vi ner cantinan är direkt under köket. Med ett 30 tal olika kastanjefat, ståltankar och amforas i terrakotta dricker vi oss glada på smakprov från årgång 2019 och 18. Inte ett litet jobb eftersom Cantina Giardino har över 20 etiketter som kanske bäst kan liknas med ett Best of Album från The Rolling Stones eller ABBA. 100% hits och vi har aldrig smakat något vi inte älskat. Skål för ABBA, Alto Irpinia och Cantina Giardino!

bottom of page